Inlägg

Inlägg som ClowneN har skrivit i forumet
Av ClowneN

ATX 12V x 2

Hej,

Länge sedan jag byggde ny dator och idag finns 2st ATX 12V anslutningar på moderkortet jag köpt (ASRock Z790 Riptide).
Kommer köra en i7 14700k och ett nVidia RTX 3060 grafikkort som jag har sedan tidigare.

Kommer högst troligen inte överklocka något så frågan är om jag behöver köra båda 8-pins till moderkortet eller kommer allt lira på fint med endast 1? Försökt finna vilka nätaggregat som dessutom har 2st ATX12V kontakter men där går jag bet då det inte riktigt verkar gå att sortera på hos de flesta datorbutiker vad jag hittar.

Utan att tänka speciellt mycket så köpte jag ett Corsair CX750W nätaggregat till men vad jag ser finns endast 1st 8-pins kontakt till CPU på detta nätaggregatet.

Av ClowneN
Skrivet av reflux:

Definitivt! Svider lite mer intialt men lätt värt det i redigeringen, och det är ju ändå där man spenderar mest tid och vill ha prestandan. Lycka till!

Tackar!
Det hela betalar sig snabbt så inga konstigheter där. 😊 👍

Av ClowneN
Skrivet av reflux:

Det handlar om det allt vanligare H.265 4:2:2-formatet som många bättre spegellösa kameror och professionella videokameror sparar ner i. Här är tyvärr en blind fläck i nuvarande generationer från både Nvidia och AMD, ingen av dem stödjer hårdvarudekodning av dessa codecs. Det gör dock Intels nyare iGPUs (gen 11 och framåt tror jag?) samt Apples M1/M2/M3 vilket ger rejäl skjuts under redigeringen och ger en mycket mer behaglig upplevelse i tidslinjen. Premiere Pro kan använda iGPUn för dekodning, Nvidia GPUn för transformering, effekter, rendering och komprimering.

Dumt att inte ta med detta om du ändå ska köpa nytt, och även anledningen till varför jag avråder från AMD CPU för videoredigering, såvida man inte pratar Threadripper och RAW-format där antalet kärnor helt enkelt är viktigare.

Tackar för klargörandet! Jag jobbar en del med 4.2.2 10-bit så helt klart värt då med en K modell. 😊 👍

Av ClowneN
Skrivet av reflux:

INTE en KF-CPU om du tänker redigera mer avancerade filmformat framöver! Du vill definitivt ha Intels integrerade GPU för att accelerera dekomprimering av videoformat som ditt vanliga grafikkort inte klarar. Premiere Pro använder bägge samtidigt för det respektive GPU är bäst på/kan.

Satsa på en vanlig, eller K, utan F på slutet i modellbeteckningen.

Så att jag är med på banan, vad tänker du på för format med "avancerade filmformat"? Trodde iGPU bara jobbade för sig och inte tillsammans med GPU och om man då körde ett dedikerat grafikkort att iGPU blev överflödigt. Men man lär sig ständigt.

Av ClowneN
Skrivet av Alastor Moody:

Tack för tipset! Tror en 1TB som systemdisk duger gott dock där. Har gott om lagring i övrigt.

Av ClowneN

Uppgradering - Dator för redigering

Hej,

Min trotjänare från 2013 rullar på helt ok men skulle allt må bättre av en uppgradering. Grafikkortet köptes rätt nyligen. Datorn används uteslutande till redigering av både bilder och film. Jag önskar lite mer flyt i program som Lightroom samt i Premiere Pro.

Nuvarande:

  • CPU: i7-4770k

  • Minne: 32GB DDR3

  • Grafikkort: RTX 3060 12GB - Köpt nyligen

  • Systemdisk: Samsung 830 240GB

  • Nätagg: Corsair HX650W

Jag har kikat runt lite och vill gärna ha bra prestanda per krona. Kikat på följande och tror ni detta kan bli bra? Inte ute efter det bästa utan något i mellan segmentet som ändå fungerar bra och blir en klar förbättring mot nuvarande där jag tror CPU är lite väl till åren. Även systemdisken som är för liten.

Kikat på detta:

  • CPU: Intel i5 13 600K (K inte nödvändig egentligen då jag högst troligen inte kommer överklocka)

  • Moderkort: MSI MAG B760 Tomahawk WIFI DDR5

  • Minne: Kingston FURY Beast DDR5 32GB - Redan köpt

  • Systemdisk: Kingston Fury Renegade M.2 NVMe SSD Gen 4 1TB

Budget jag förhåller mig till är kring 8 000kr för CPU, Moderkort och systemdisk som lirar med nuvarande nätagg och DDR5 minnena jag redan köpt. Ett gäng USB-portar bak är önskvärt.
Har ett bra chassi med bra kylförmåga. Behövs processorkylare köpas till eller följer det med processorn? Tyst dator är även väldigt skönt.

Vad tror ni?

Av ClowneN

Jag som tänker galet eller blir det inte sämre o kolla på t.ex. vanlig TV och filmer som är i 1080p på en 4k TV? Tänker att TVn skalar upp det eller tänker jag galet? Vanlig TV måste väl då se ut som skit som jag kollar en del på

Av ClowneN

Hittat någon lösning på problemet ännu?

Av ClowneN

Vad ska man med en SSD på flera TB till när man ändå inte bör lagra på en SSD? 90% av oss vanliga konsumenter är väl knappast i behov av såpass mycket lagring för C:? Visst tar spel etc mycket mera plats idag där ett spel kan vara på nästan 60GB men inte behöver vi flera TB stor SSD för det?

Eller har det ändrats angående att man inte bör lagra på en SSD, tänker torrent osv?

Av ClowneN
Skrivet av kribban72:

Driver du dem med någon förstärkare eller kör du direkt från ljudkort eller telefon?
Funderar starkt på ett par

MVH Christer

Jag driver dom med ett Asus Xonar Essence ST ljudkort. Funkar prima.

Av ClowneN

Rullar på ett par Sony MDR-1A och är faktiskt hel nöjd, köpte dom dock för 9xx:- något när någon butik hade rea på dom nyligen. Riktigt bra ljud. Har tidigare haft Sennheiser HD598 och har även ett par HD555 och Sony lurarna har bättre ljud enligt mitt tycke.
Äger även ett par Bose QuietComfort 15 men Sony lurarna är dom bästa jag har och bästa jag haft. Finns en del recensioner på lurarna som gett dom bra omdömen.

Tycker dock inte du skall köpa dyra lurar efter vad folk säger för det misstaget har jag gjort och var tok missnöjd, även om dom lurarna jag köpte hade riktigt bra omdöme så var jag riktigt missnöjd. Så testa gärna lurarna du tänkt köpa i en butik innan är mitt tips

Av ClowneN

Verkar vara många som sågar Watch Dogs och jag funderar på om jag å dom kritikerna spelat samma spel? Tycker spelet är riktigt kul och varierande och grafiken har jag inga problem med alls utan jag tycker det är riktigt snyggt. Att jämföra med GTA4 ser jag som ett skämt då dom lirar i helt olika ligor i min bok i alla fall. GTA4 tycker jag inte var särskilt varierande om jag jämför med Watch Dogs.

Men smaken är som baken. Jag ger i alla fall spelet 4,5/5 då jag tycker att det kunde varit lite mer variation i bilarna samt att dom kanske kunde gått sönder lite mer men utöver det har det hittills varit ett mycket underhållande spel.

Av ClowneN

Får hoppas spelet är lika bra som det ser ut att vara
Men efter alla super hypade spel som släppts genom åren så ska man inte förvänta sig någonting, det har man i alla fall lärt sig.

Av ClowneN

Har PC360 och Essence ST och har inga problem med låg nivå på micken, snarare tvärt om. Dock kör jag då med mikrofonförstärkning på samt volymen på micken på 50% vilket låter bra enligt andra.

Hade för övrigt en modmic och ett HD598 och den micen var inget vidare jämfört med den på PC360.

Av ClowneN

Skänker bort mycket till familj/vänner samt säljer en del som blir över

Av ClowneN

Ingen kan svara på om 27" 1080p är för stort för spel förutom du själv då det är dina ögon som ska se på det.

Jag spelar själv med 27" 1080p 120Hz och för mig är det inga som helst problem utan jag gillar det.
Men som sagt så är det upp till varje person att bedöma.

Av ClowneN

Bäst erfarenhet av Inet. Inte alltid bäst pris men mellan komplett och Inet så vinner Inet på leveranstid som jag värdesätter mycket. Bäst webbsida har dom också enligt vad jag tycker och sämst har nog CDON följt av webhallen. Sedan att Inet har fler fysiska butiker som ligger bra till jämfört med komplett gör dom ännu mer till vinnare för min del vid service ärenden och liknande då jag hatar å behöva skicka saker.

Av ClowneN

Vilka står bakom?

EDIT: Såg nu vad som står längst ner

Av ClowneN

Länkade detta även i en liknande tråd nyligen:
http://www.inet.se/produkt/6606719/logitech-k740-illuminated-...

Annars har du detta:
http://www.dustinhome.se/product/5010393460/microsoft-sidewin...

Kombinera med detta och få 150:- tillbaka:
http://www.dustinhome.se/Content/PDF/MSKupong.pdf

Har ägt båda och det bästa tycker jag var Logitech illuminated. Skön känsla, slimmat och bra bakgrundsbelysning i vitt.

Av ClowneN